28. 07. 2016 Zodpovedné podnikanie

Coca-Cola pre región rozhodla: 6 dobrých nápadov dostalo zelenú

Šesť nadšencov a organizácií dostane šancu zrealizovať dobrý nápad prospešný pre región okolo Tematína.

Zrúcanina hradu Tematín i jej okolie opäť ožijú.

Komisia podporila šesť projektov

Grantový program Coca-Cola pre región, ktorý vyhlásila spoločnosť Coca-Cola HBC SR v spolupráci s Trenčianskou nadáciou, pozná prvé podporené projekty. Vybrala ich nezávislá grantová komisia. „Členovia komisie hodnotili projekty z hľadiska zvolených kritérií, ako je spoločenský význam, prínos pre región, udržateľnosť a efektivita vynaložených prostriedkov. Som rada, že sa nám v prvom kole podarilo vybrať šesť kvalitných a zaujímavých projektov, ktoré budú realizované v najbližších mesiacoch,“ hovorí Alena Karasová, správkyňa Trenčianskej nadácie.

Spoločnosť Coca-Cola HBC SR je jediným donorom grantového programu. Žiadatelia mali možnosť nakloniť misky váh na svoju stranu osobnou prezentáciou. „Zapálenie niektorých žiadateľov a ich úprimný záujem vylepšiť región nebolo možné prehliadnuť. Na prvý pohľad jednoduché projekty nabrali po dodaní osobitých a jedinečných dôvodov na vážnosti a spoločenskom význame,“ dodal Marian Pavelka, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy spoločnosti Coca-Cola HBC Slovenská republika.

Šancu máte aj v druhom kole

Na podporené projekty bolo v rámci prvej fázy programu alokovaných 15.390 €. Úspešní žiadatelia zrealizujú svoje projekty v regióne obcí Lúka, Hrádok, Modrová a Modrovka do konca roku 2016. Zvolené projekty podporia turizmus, cestovný ruch, kultúru, voľný čas a šport. Spoločnosť Coca-Cola HBC SR pre región v spolupráci s Trenčianskou nadáciou plánuje po prvom kole grantovej výzvy vyhlásiť aj kolo druhé. Potenciálni žiadatelia tak môžu začať premýšľať nad projektmi, ktoré by chceli do programu prihlásiť.

6 nápadov, 6 „zlepšovákov“ pre región

Grantová komisia sa rozhodla podporiť nasledovné projekty:

Dedičstvo predkov

Skupina nadšencov oddaná mravčej práci prepadla láske ku kusu kameňa, preto týždeň čo týždeň ťažko pracuje svojpomocne, lopatami a fúrikom, aby zachovala kultúrnu pamiatku, zrúcaninu hradu Tematín. OZ Dedičstvo predkov si konečne uľahčí prácu minidumperom, elektrickým fúrikom. Ten ich prácu urýchli a zvýši jej efektivitu. Združenie sa snaží odstrániť zával v prístupových bránach a v paláci a vytvoriť tu múzeum. OZ Hrad Tematín sa tak stane druhým na Slovensku, ktoré motorovým fúrikom disponuje. Tematín navštívi ročne okolo 20 000 turistov. Veríme, že „vylepšený“ ich priláka ešte viac!

Modrová na kolesách

Maličká obec Modrová má prívlastok „slovenský Detroit“, keďže vo veľkom produkuje kolesá, pneumatiky a disky. Mladá a nadšená rodáčka žijúca v Bratislave sa tejto myšlienky chytila a rozhodla sa vniesť do malebnej dedinky kus života, svieži závan kultúry a možnosti aktívne tráviť voľný čas. Preto organizuje už tretí ročník podujatia Modrová na kolesách, ktoré pravidelne priláka doslova celú dedinu aj okolie. Dôležitú úlohu v realizačnom tíme zohrávajú aj hendikepovaní. Autorka myšlienky chce podujatie povýšiť na celoslovenskú úroveň. Ako inak, na kolesách! Na cyklotrase Piešťany-Bezovec tak pribudne na mape dôležitý bod kultúrneho diania. V rámci projektu vznikne aj informačná tabuľa o zaujímavostiach regiónu. Na podujatí vystúpi hudobná skupina, deti si užijú maľovanie na tvár, kreslenie a program s animátorkou a  mladí aktivisti odprezentujú svoju činnosť ako inšpiráciu pre mladých v obci.

Nové cykloturistické trasy pod Tematínom

Vyznačené cykloturistické trasy Považského Inovca využíva tisíce cyklistov ročne. Paradoxne je ich v oblasti Hrádku, Lúky a Hôrky v rámci pohoria najmenej vyznačených. Slovenský cykloklub v pohorí systematicky buduje Bikepark Považský Inovec už 6 rokov. Celých 400 kilometrov trás sa tiahne od Trenčína po Piešťany. Cykloklub doznačí trasy v celkovej dĺžke takmer 30 km a vytvorí tým prepojenie medzi Hrádkom, hrebeňom Inovca, Bezovca a Tematína. Okrem nových cyklotrás pribudnú aj veľkoplošné mapy a informácie pre návštevníkov o možnostiach bicyklovania v regióne.

FIT park

ŠK Modrová funguje v obci takmer 70 rokov. O tom, že futbal je v obci populárny, svedčí aj počet miestnych tímov. Športový klub chce v blízkosti futbalového štadióna vybudovať FIT PARK, ktorým by vyhovel miestnym aj ľuďom z okolitých dedín v ich záujme o šport, pohybové a voľnočasové aktivity. Cvičebné stroje vo FIT PARK-u sú navrhnuté tak, aby zabezpečili možnosť dôkladne precvičovať všetky svalové skupiny a časti tela. Fitness vybavenie je vďaka svojej jednoduchosti určené pre široké spektrum obyvateľov všetkých vekových kategórií, ktorí obľubujú aktívny životný štýl.

Obnova budovy etnologického múzea

V obci Lúka sa občania už dlhé roky snažia dať spustnutému domu s dlhoročnou tradíciou nový význam – chcú z neho urobiť etnologické múzeum. Obec sa rozhodla zobrať zanedbanú budovu pod svoje krídla a urobiť z nej stredisko pre verejnosť na tvorbu duchovných a kultúrnych hodnôt. Obec dostala v minulosti dotáciu na opravu strechy, súčasný grant pomôže obnoviť obvodový plášť budovy a staré okná, cez ktoré zateká, čo postupne znehodnocuje aj interiér stavby. Po náležitej úprave budovy ju zaplnia artefakty a predmety hodnotné z etnologického a kultúrneho hľadiska. S hradom Tematín v blízkosti tak múzeum zvýši atraktivitu regiónu pre turistov.

Slušnosť na štadióne

Futbalové ihrisko je v dedine centrom nielen športového, ale i spoločenského diania. Nedostatočné technické vybavenie, absencia hudobného sprievodu či hlasového komentáru pochová pohodovú pozápasovú atmosféru skôr ako sa začne. Miestny športový klub Lúka o tom vie svoje, preto grant využije na technické vylepšenie svojho futbalového ihriska a rušného sociálneho života v jeho blízkosti. Mikrofón, elektrická svetelná časomiera, reproduktory a zosilňovač zmodernizujú ihrisko, zvýšia profesionálny dojem u hráčov, prilákajú fanúšikov, prispejú k prehľadnosti a znížia mieru konfliktov medzi fanúšikmi. Pre niekoho pár jednoduchých technických zariadení môže pre miestnych priniesť rozvoj komunitného života v obci.

 

Zdroj: TS Coca-Cola HBC Slovenská republika

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.