30. 08. 2017 Zodpovedné podnikanie

Curaprox spustil Eko Alarm

V smetných košoch vyrobených z použitých zubných kefiek sa školám bude dobre triediť odpad.

Vedeli ste, že na Slovensku sa odpad netriedi v takmer žiadnej škole, dokonca ani v tých, čo sa nachádzajú v krajských mestách? Tento hoci na Slovensku neprekvapivý, ale stále alarmujúci fakt si všimla slovenská odnož švajčiarskej spoločnosti Curaprox, ktorú väčšina z nás pozná najmä podľa ich populárnych kefiek na zuby. Podarilo sa jej prísť s úžasným nápadom, ako situáciu na školách zmeniť k lepšiemu. A to s „malou“ pomocou svojich zubných kefiek.

Doneste kefku, pomôžete životnému prostrediu

Curaprox-u sa už dlhšie nepozdávala predstava, že do sveta vypúšťa milióny zubných kefiek vyrobených z plastu, ktoré sú nerecyklovateľné. V lepšom prípade končia v spaľovni, v tom horšom na skládke. Preto sa vo firme rozhodli, že prostredníctvom kefiek budú na Slovensku šíriť potrebnú osvetu a z tých už použitých vyrobia koše na triedený odpad pre naše školy. Jednotlivci, ktorí im použité kefky prinesú do ich Smile Shopov, budú okrem dobrého pocitu ešte aj o symbolických 5 centov ťažší.   

Myšlienka podporenia triedeného zberu na školách je síce chvályhodná, no bez potrebného vzdelania žiakov, na čo sú koše vlastne určené, by mohla ísť dostratena. Curaprox však myslel aj na kvalitné vzdelávanie. Spojil sa s mimovládnymi organizáciami, ktoré majú cenné skúsenosti s prácou so školami aj s témami odpadového hospodárstva, ako je ŽivicaEkopolisPriatelia Zeme SPZ a INCIEN. Spoločne vytvorili projekt s názvom Eko Alarm, v rámci ktorého si školy budú môcť zažiadať o grant a zároveň získať mentorov k triedeniu odpadu.

Ako to bude fungovať

Eko Alarm by mal bežať minimálne tri roky. Projekt štartuje v decembri 2017 a na začiatok sa do neho zapojilo 200 škôl a asi 4000 tried. Starých kefiek sa už podľa webu spoločnosti vyzbieralo štvorciferné číslo, pričom na jeden kôš ich treba 70. O výrobu košov sa nepostará zahraničný dodávateľ, ale malá slovenská fabrika Polyplast.

Dlhodobým plánom Curaproxu je získať pre svoj projekt čo najviac partnerov a postupne vzdelať a dodať koše do úplne všetkých materských, základných a stredných škôl na Slovensku, ktorých je momentálne viac ako 6000.

Curaprox má našliapnuté udržateľným smerom

Okrem projektu Eko Alarm si spoločnosť zaumienila začať vyrábať kompostovateľné kefky a stať sa tak súčasťou cirkulárnej ekonomiky. Momentálne hľadá taký bioplast, ktorý by bol vyrobený z obnoviteľných zdrojov, mal vhodné vlastnosti pre plastovú výrobu a na konci svojej púte by bol rozložiteľný v bežnom komposte.

Predstava takéhoto bioplastu nie je vôbec nereálna a jeho objav sa môže už čoskoro podariť tímu vedcov z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Bioplast pochádzajúci priamo zo Slovenska, ktorý mení dizajn miliónov kefiek po celom svete, tak to vôbec neznie zle!

Slovenský tím Curaproxu to s bojom proti odpadu myslí naozaj vážne. Rozhodli sa odstrániť odpadové koše z kancelárii a do konca roka 2017 zredukovať vlastný odpad o viac ako 90 %. Celý príbeh tohto inšpiratívneho projektu môžete sledovať tu.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.