19. 02. 2018 Nadácia Pontis

Hour of Code – jednoduchá výučba programovania v základných školách

Učitelia môžu absolvovať školenie na výučbu základov programovania hravou formou, ktoré je využiteľné vo výučbe na prvom aj druhom stupni ZŠ.

V školskom roku 2015/2016 sa školení Hour of Code zúčastnili učitelia z 36 základných škôl, na ktorých si následne 4 500 žiakov užilo viac než 22-tisíc hodín zábavy pri programovaní s Annou a Elzou, robotmi  zo Star Wars, či vo svete Minecraftu.

Na základe pozitívnej spätnej väzby dobrovoľníci z Accenture v spolupráci s Nadáciou Pontis minulý školský rok 2016/2017 rozšírili iniciatívu do väčšiny krajských miest a pokryli tak až 114 základných škôl. V konečnom dôsledku sa nám za 2 roky podarilo vyškoliť 235 učiteľov zo 150-tich základných škôl a do súťaže zapojiť viac ako 10 000 žiakov, ktorí spravili viac ako 100 000 cvičení a napísali milióny riadkov kódu.

 

Pre koho je kurz určený?

Kurz hravo zvládnu všetci učitelia základných škôl prvého aj druhého stupňa so základnými znalosťami práce s počítačom a internetom. Upozornenie: Jedná sa obsahovo o rovnaké školenie ako predošlé ročníky, preto vyzývame o účasť najmä učiteľov, ktorí sa ešte nezúčastnili našich školení.

Čo sa naučíte?

Dozviete sa, ako pracovať so stránkou Hour of Code. Stránka vám ponúka bezplatné materiály a cvičenia, ktoré môžete využívať na svojich hodinách, v školskom klube, krúžkoch informatiky alebo kdekoľvek, kde je počítač s pripojením na internet.

Naučíte sa základy tzv. blokového programovania – programovania, pri ktorom nepíšete celé programy, ale postupne ku sebe prikladáte bloky s preddefinovanými príkazmi.

Tiež sa naučíte orientovať vo voľne dostupných online materiáloch kreatívneho vyučovania informatiky a nájsť vhodné lekcie a cvičenia pre rôzne vekové kategórie.

Čo kurz prinesie vašim žiakom?

Informatika má nezastupiteľné miesto v dnešnej spoločnosti, programovanie je považované za jazyk budúcnosti a záujem o programátorov neustále rastie. Cieľom iniciatívy je ponúknuť žiakom kvalitnú a praktickú výučbu informatiky zábavnou formou. Cvičenia okrem zábavy tiež rozvíjajú logické a analytické myslenie a pri riešení problémov podporujú cieľavedomosť, kreativitu a ponúkajú možnosť zažiť úspech pre každú vekovú skupinu.

Prinesie nám to ešte niečo naviac?

To už záleží len na vás 🙂 Okrem všetkých prínosov spomínaných vyššie, najaktívnejšie školy budú odmenené hodnotnými cenami – setmi programovateľných robotov alebo výletom.

Kedy, kde a ako bude školenie prebiehať?

Kurzy budú prebiehať v termíne od 12. až do 23. marca 2018 v Bratislave, Nových Zámkoch, Piešťanoch, Považskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Detailné termíny nájdete v prihlasovacom formulári.

Kurz je bezplatný a trvá približne 3 hodiny. Každý kurz má obmedzenú kapacitu účastníkov (viditeľná vo formulári).Záujemcom, ktorí sa prihlásia po naplnení kapacity, nevieme zabezpečiť účasť.

Kto organizuje školenie?

Školenie je organizované zamestnancami Accenture, ako dobrovoľná, nezisková aktivita. Nadácia Pontis pomáha pri príprave ako administrátor Nadačného fondu Accenture. Pri organizácii spolupracujeme so základnými školami v regiónoch, ako hostiteľmi našich aktivít. Za túto podporu sme im veľmi vďační.

Ako sa môžete prihlásiť?

Prihlasovať sa môžete do 9. marca 2018 vyplnením tohto formulára.

Pokiaľ vás iniciatíva zaujala, budeme radi, ak nám pomôžete pri jej šírení preposlaním tejto výzvy, alebo jej zdieľaním na Facebooku. Máte ďalšie otázky?

Viac informácií nájdete na stránke Nadácie Pontis. V prípade otázok kontaktujte Tomáša Janečka z Nadácie Pontis: tomas.janecek@nadaciapontis.sk, tel.: 0917 965 277 alebo napíšte organizátorom z Accenture na sk.hourofcode@accenture.com.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.