08. 12. 2016 Zodpovedné podnikanie

Na Slovensku aktívne bojuje proti korupcii aj biznis sektor

9. decembra si pripomíname Medzinárodný deň boja proti korupcii

Ak sa v celosvetovom rebríčku umiestni Slovensko na 2. mieste, tak je to väčšinou dobrá správa. Ale nie vždy. Nedávna medializácia rebríčka Svetového ekonomického fóra, kde sa Slovensko umiestnilo na 2. mieste v indexe korupcie medzi rozvinutými ekonomikami, bola skôr smutnou diagnózou našej krajiny. Avšak, nie všetci na stav korupcie u nás rezignovali. Dokonca sa do boja proti nej pustil aj biznis sektor. Na potrebu riešiť korupciu upozorňuje už od roku 2005 Medzinárodný deň boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. decembra.

 

„Na Slovensku pribúda počet firiem, ktoré trápi, že stav korupcie nezdravo ovplyvňuje podnikateľské prostredie. Túto situáciu riešia vyvíjaním spoločenského tlaku a systematickou podporou organizácii, ktoré kontrolujú činnosť verejných inštitúcií a hospodárenie s verejnými financiami,“ vysvetľuje Ondrej Gallo, manažér Fondu pre transparentné Slovensko.

 

3 dôvody, prečo firmy bojujú proti korupcii

 

1. Profitujú z bezkorupčného prostredia

Jasné pravidlá pre podnikanie, možnosť férovej súťaže pri štátnych zákazkách, vymožiteľnosť práva a rovnosť pred zákonom. To sú podmienky, ktoré každej poctivej firme pomáhajú byť úspešnou a rásť.

2. Transparentnosť majú zakotvenú vo svojich hodnotách

Transparentnosť a otvorenosť voči partnerom, zamestnancom či dodávateľom je hodnota, ktorú firmy majú vo svojej DNA. Chápu, že dobré meno je základom pre úspešný biznis.

3. Cítia zodpovednosť za spoluvytváranie zdravej  a sebavedomej krajiny

Slovensko je krajina s obrovským  ľudským a ekonomickým potenciálom.  Na to, aby mohol byť tento potenciál naplnený je transparentnosť kľúčová. Mnohokrát majú podnikatelia skúsenosť z iných krajín, kde sa boju proti korupcii darí. Túto pozitívnu skúsenosť chcú priniesť aj na Slovensko a prispieť tak k lepšiemu životu v našej krajine.

 

Fond pre transparentné Slovensko 9. decembra vyhlasuje piaty ročník grantového programu. V rámci neho podporí organizácie, ktoré dlhodobo presadzujú zvyšovanie transparentnosti verejného života, ako aj opatrenia na zmenšovanie priestoru pre korupciu a únos štátu. V spolupráci so zapojenými firmami prerozdelíme na tento účel 140 000 eur. Viac informácií je možné nájsť na stránke Nadácie Pontis.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.
×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.