15. 07. 2014 Zodpovedné podnikanie

Perly v piesku

Mladá Britka varí džemy a omáčky z nechceného ovocia a zeleniny, ktoré by inak skončili v koši.

Vo Veľkej Británii sa ročne vyrobí viac ako 16 miliónov ton nadbytočných potravín. Západné krajiny produkujú o 300 % viac jedla ako potrebujú, zatiaľ čo na druhej strane sveta trpí podvýživou viac ako 1 miliarda ľudí.

Zakladateľka spoločnosti Rubies in the Rubble (Perly v piesku) Jenny Dawson si povedala, že ju viac nebaví prizerať sa tomu, ako sa všade plytvá potravinami a pokúsila sa to zmeniť. Z vyhodeného ovocia a zeleniny začala vyrábať chutné džemy a omáčky.

Obchodný model tejto britskej spoločnosti je založený na niekoľkých presvedčeniach: efektívne využívanie toho, čo je k dispozícii, viera v ľudí a starostlivosť o vlastné zdroje. Suroviny získava z farmárskych trhov, kde by nepredané kusy inak skončili v koši. 

Popri boji proti plytvaniu potravín sa Rubies in the Rubble snaží aj o zamestnanie Londýnčanov, ktorí sú dlhodobo bez práce, a tým napomáha ich začleneniu sa do spoločnosti.

Zdroje: rubiesintherubble.com, sia.rozbehnisa.sk

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.