16. 09. 2014 Zodpovedné podnikanie

Tento týždeň cestujte bez auta, začal sa Európsky týždeň mobility

K využívaniu ekologických foriem dopravy vyzývajú aj zodpovedné firmy združené v Business Leaders Forum.

V zahraničí je bežným trendom, že ľudia menia autá za bicykle.

Väčšina veľkých slovenských miest dlhodobo bojuje s preplnenými cestami, zápchami a znečisťovaním ovzdušia. Obyvatelia miest čoraz viac využívajú autá na menšie vzdialenosti a málokedy si uvedomujú, že ovplyvňujú kvalitu ovzdušia v meste, ale aj charakter verejného priestoru.

Tento týždeň od utorka 16. do pondelka 22. septembra sa opäť nesie v znamení ekologickej dopravy a kvalitnejšieho života v mestách. Cieľom Európskeho týždňa mobility je poukázať na problémy spojené so zvyšujúcou sa automobilovou dopravou a motivovať ľudí, aby presadli na menej znečisťujúce dopravné prostriedky.

Na kratšie vzdialenosti bicykel alebo autobus

„Mestá sú zodpovedné za 23 % všetkých emisií CO2 z dopravy. V Bratislave emisie  CO2 z motorových vozidiel medziročne narastajú až o 5 %. Väčšina jázd v meste sa realizuje len na krátke vzdialenosti,“ upozorňuje Beata Hlavčáková, riaditeľka  združenia zodpovedných firiem Business Leaders Forum (BLF) pri Nadácii Pontis. To vytvára priestor pre intenzívnejšie využívanie ekologických foriem dopravy, akými sú verejná doprava, cyklistika či pešia chôdza. Obyvatelia miest každodennou voľbou dopravného prostriedku ovplyvňujú nielen kvalitu ovzdušia v meste, ale aj charakter našich ulíc a blokov.

Ekologickejšie rozmýšľajú aj firmy

Do tohtoročnej kampane sa okrem ľudí, ktorí môžu jazdiť v Bratislave zadarmo mestskou hromadnou dopravou, zapájajú aj firmy. Počas Európskeho týždňa mobility ešte viac motivujú svojich zamestnancov, aby využívali alternatívne spôsoby cestovania do práce či z práce. Verejnosti tiež predstavujú výhody využívania elektromobilov. „Zlá dopravná situácia ovplyvňuje aj firmy, ktoré v mestách podnikajú. Veľké firemné vozové parky si zákonite vyžadujú vysoké náklady nielen na prevádzku, údržbu vozidiel či na poskytovanie parkovacích miest, ale aj na palivá. Je bežné, že zamestnávatelia a zamestnanci cestou do práce či na obchodné stretnutia uviaznu v zápche, čo obmedzuje firmu v  jej časovom plánovaní. Vystresovaní zamestnanci sú následne menej produktívni,“ vysvetľuje B. Hlavčáková.

To, aby zamestnanci zvolili zelenšie spôsoby dochádzania do práce, si často vyžaduje podporu. Firmy môžu motivovať ľudí, ktorí využívajú alternatívnu dopravu a prichádzajú do práce autobusom, v zdieľanom aute alebo na bicykli. Či už formou zvýhodnených lístkov na MHD alebo rozšíreného parkovania na bicykle, zavedením sprchy alebo poskytnutím platformy, kde sa môžu dohodnúť o spoločnej ceste do alebo z práce.

Európsky týždeň mobility vyvrcholí 22. septembra Jazdou bez áut, ktorú organizuje bratislava-inline v spolupráci s Cyklokoalíciou a BLF. Cyklisti a korčuliari ju odštartujú z parkoviska za novou budovou SND v Bratislave o 18.00 hodine.

Čo robia v rámci Európskeho týždňa mobility firmy?

Orange vyzýva zamestnancov, aby do práce jazdili bicyklom, využili MHD alebo sa zviezli viacerí kolegovia jedným autom. Ekologickým cestovaním zamestnanci zároveň pomôžu splniť želanie autistického chlapca Jakuba, ktorý si prostredníctvom neziskovej organizácie Želaj si praje nový bicykel. Za každého zamestnanca, ktorý sa pri ekologickom cestovaní odfotí, prispeje Orange jedným eurom.

Slovak Telekom svojich zamestnancov nabáda, aby použili nohy a nebáli sa zvýšiť si tep. Bežci, korčuliari, chodci alebo cyklisti, ktorí utužujú svoje zdravie a chránia životné prostredie, môžu hrať o zaujímavé vecné ceny.

Dalkia spája Európsky týždeň mobility s internou kampaňou EKO týždeň, ktorá prináša informácie a nápady, ako byť ekologickejší nielen v doprave, ale aj pri nakladaní s energiami a papierom.

Východoslovenská energetika (VSE) tento rok pripravila unikátne podujatie na podporu elektromobility – 1. Medzinárodný zraz elektrických vozidiel na Slovensku. Do Starého Smokovca v samotnom srdci Vysokých Tatier sa chystá niekoľko desiatok elektrických vozidiel od skútrov, cez úžitkové autá až po luxusné Tesly model S. Na programe je pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov, spanilá jazda po tatranských cestách a pre majiteľov eÁut aj preteky do vrchu na Hrebienok. Široká verejnosť sa môže tešiť na eZónu, kde si budú môcť návštevníci eZRAZ-u vyskúšať na vlastnej koži elektrický pohon – na eBajkoch.

VSE, Západoslovenská energetika, Slovenské elektrárne a Volkswagen Slovakia podporujú elektromobilitu aj cez éter Rádia Slovensko. Počas celého Európskeho týždňa mobility budú elektroautá týchto firiem voziť do práce a z práce troch výhercov súťaže ELEKTROMOBILIZÁCIA: S Business Leaders Forum sa vozím na elektromobile, do ktorej sa mohli poslucháči Rádia Slovensko zapojiť minulý týždeň.

Vedeli ste?

  • Odhaduje sa, že chronické dopravné zápchy ročne stoja ekonomiku Európskej únie 80 miliárd eur.
  • 15 až 20 % všetkých dní práceneschopnosti zamestnancov je zapríčinených ich nedostatočnou fyzickou aktivitou. Sedenie sa stalo novým fajčením.
  • Zamestnanci, ktorí chodia do práce pešo alebo na bicykli sú šťastnejší, zdravší a produktívnejší ako tí, ktorí chodia do práce autom.
  • Denná 30-minútová chôdza môže predĺžiť očakávanú dĺžku života o 2 až 9 rokov. Ľudia si posilňujú 120 svalov a v priebehu jedného roka môžu zhodiť až 3 kilogramy zo svojej váhy. 

Prečítajte si aj aj článok: Zodpovedné firmy odporúčajú zelenú dopravu

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.