16. 05. 2016 Zodpovedné podnikanie

Udržateľný domov s IKEA: Pri varení sa dá ušetriť množstvo vody a energie, stačí vedieť, ako na to

Spoločnosť IKEA ponúka rady a tipy, ako priniesť udržateľnosť do svojej domácnosti.

Naučte sa variť šetrne. IKEA vám ukáže, ako na to.

Existuje iné miesto, ktoré je plné toľkých nádherných vôní, ako je kuchyňa? Uvarte si jedlo podľa svojich predstáv a naučte sa, ako pri tom zbytočne neplytvať vodou a energiou. Neviete ako na to? Inšpirujte sa radami a tipmi od spoločnosti IKEA, ktoré ponúka v rámci svojej kampane Udržateľný domov a urobte i vo svojej domácnosti zodpovednú revolúciu.

Päť dôvodov, prečo variť doma

  • Ukážete deťom, ako sa čo robí. Dostanú tak skvelý základ pre zdravé stravovacie návyky do budúcna.
  • Vlastné jedlo chutí lepšie a môžete si ho pripraviť tak, ako ho obľubujete.
  • Budete vedieť, čo jete, a ako bolo vaše jedlo pripravené. Vyhnete sa prísadám a konzervantom.
  • Ušetríte. Domáce jedlo uvarené zo sezónnych ingrediencií nepotrebuje žiadny drahý obal a môžete si navariť aj na viac dní.
  • Je to zábava. Keď budete variť spoločne, získate množstvo nových rodinných zážitkov.

Ako správne vybrať spotrebiče a riad

So správnymi a šikovnými pomocníkmi bude vaša kuchyňa úspornejšia.

ÚSPORNÁ CHLADNIČKA

Chladnička a mraznička v kuchyni spotrebujú najviac elektrickej energie, lebo ich nikdy nevypíname. Ak kupujete novú chladničku, zvoľte tú energeticky najefektívnejšiu a s najvyšším hodnotením energetickej náročnosti, a to A++ alebo A+++. Nová chladnička s európskym označením A+ má v porovnaním s 10 rokov starým modelom polovičnú spotrebu elektrickej energie.

RÝCHLO A CHUTNE V TLAKOVOM HRNCI

Tlakový hrniec sa hodí obzvlášť na prípravu lacnejších druhov mäsa a pokrmov z fazule, ktoré sú časovo náročnejšie. V tlakovom hrnci mäso rýchlejšie zmäkne a dostane lepšiu chuť. Podľa všeobecného pravidla pri varení v tlakovom hrnci je potrebné bežný čas na varenie vydeliť tromi. Tlakový hrniec je utesnený, takže všetka chuť zostáva v pokrme a je výraznejšia, ako keď použijete štandardný hrniec s pokrievkou. Majte však na pamäti, že pred podávaním je nutné nechať mäso 20 až 30 minút odpočinúť, pretože nebolo vystavené vysokému tlaku. Hlavnou výhodou pri použití tlakového hrnca je nielen úspora času a energie, ale taktiež zachovanie cennej chuti a vône. Než začnete s tlakovým hrncom pracovať, rozhodne sa zoznámte s návodom na jeho použitie.

PERLÁTOR ŠETRÍ VODU

Najjednoduchším spôsobom, ako v kuchyni – a vlastne všade, kde máte kohútiky – neplytvať vodou, je perlátor. Perlátor je malý vynález, ktorý mieša vodu so vzduchom, čím znižuje spotrebu vody až o 50 %. Prúd vody sa tak zdá silnejší, než v skutočnosti je. Tým pádom si ani nevšimnete zníženie tlaku. Nižšie sumy na účtoch za vodu si však všimnete určite.

Ako pracovať efektívne

Skúste pri varení využiť tipy, ktoré vám ušetria veľa času, práce aj energie.

ZDRAVÉ VARENIE V PARE

Varenie rýb, mäsa a zeleniny v pare je zdravé a nespotrebúva prakticky žiadnu vodu. Do hrnca nalejte malé množstvo vody – asi 1 cm – a vložte doň naparovacie sitko. Pridajte jednotlivé ingrediencie a zakryte pokrievkou. Potraviny v pare nevarte príliš dlho. Chcete predsa, aby boli chrumkavé, chcete v nich zachovať všetky potrebné vitamíny, a nie ich rozvariť.

DO HRNCA SA ZMESTÍ VIAC

V hrncoch na sporáku používajte varnú vložku. Vďaka tomu budete môcť variť viac ingrediencií zároveň. Uvaríte tak rýchlejšie, lacnejšie a nebudete mať toľko hrncov na umývanie.

VYUŽITE VODU Z OPLACHOVANIA

Oplachujete ovocie, zeleninu alebo čerstvo vykopané zemiaky? Zachyťte vodu, nechajte odležať a zalejte ňou potom svoje domáce kvety a bylinky. Pokiaľ ide o vodu, rastliny nie sú také prieberčivé ako my.

UMÝVANIE RIADU

Umývanie riadu pod tečúcou vodou sa neoplatí. Plytvá sa vodou i peniazmi. Viete, že pri umývaní pod tečúcou vodou sa spotrebuje až 120 litrov vody? Oproti 49 litrom pri umývaní v dreze a len 10 litrom pri umývaní v umývačke. Ak si zabezpečujete umývačku, zvoľte úsporný model A++ alebo A+.

 

Zdroj: IKEA Bratislava, s.r.o.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.