01. 04. 2015 Zodpovedné podnikanie

Už o pár dní spúšťame registráciu na CEE CSR Summit 2015 a Workshop Cesta k zodpovednosti

Najväčší summit na tému zodpovedného podnikania vo východnej a strednej Európe sa uskutoční 28. mája v Bratislave.

Speakri na CEE CSR Summit-e 2015 - Miroslav Bárta, Piero Pelizzaro, Roy Vercoulen a Achim Lohrie

Kam nás môže zaviesť súčasný spôsob života, nakupovanie vecí, ktoré nepotrebujeme a vyrábanie nových produktov? Berú dnes firmy a ľudia ohľad na klimatickú zmenu alebo stále za ňu necítia zodpovednosť? Tento rok vás na CEE CSR Summite v Bratislave čakajú dva dni plné inšpirácie, zaujímaví spíkri, provokatívne a aktuálne témy, diskusie a workshopy. Viac než 170 expertov na zodpovedné podnikanie zo Slovenska, Rakúska, Česka, Poľska a Maďarska sa stretne 27. a 28. mája počas najväčšieho stredoeurópskeho a východoeurópskeho podujatia vo Vodárenskom múzeu v Bratislave.

Registráciu spúšťame v utorok 7. apríla na www.Cee-Csr-Summit.eu.

O CEE CSR Summite 2015

Hrozí našej civilizácii a spôsobu života kolaps alebo je možné ešte súčasné hrozby zvrátiť a otočiť spôsob nášho fungovania správnym smerom? Tento rok sa na CEE CSR Summite v Bratislave pozrieme na témy ako cirkulujúca ekonomika, sociálne inovácie v podnikaní či adaptácia na klimatickú zmenu. Budeme sa venovať aj zamestnávaniu a vzdelávaniu mladých ľudí a ako využiť aktivity zodpovedného podnikania na zlepšenie imidžu značky firmy.

CEE CSR Summit je najväčšie podujatie o zodpovednom podnikaní v strednej a východnej Európe. Takmer dve stovky riaditeľov firiem, CSR expertov, manažérov pre ľudské zdroje, komunikáciu a životné prostredie sa už 13 rokov stretáva v Bratislave, kde sa môžu inšpirovať svetovými spíkrami a zaujímavými príkladmi v oblasti zodpovedného podnikania. Počas celého summitu budeme prezentovať výsledky reprezentatívneho prieskumu agentúry FOCUS a Business Leaders Forum o vnímaní zodpovedného podnikania na Slovensku.

Summit privíta zaujímavých spíkrov

Medzi hlavnými spíkrami bude Miroslav Bárta (CZ), egyptológ a vedec z českej Karlovej univerzity, ktorý summit otvorí prezentáciou na tému kolapsu civilizácií. Na základe svojich poznatkov vytvára paralely medzi civilizáciou v starovekom Egypte a súčasnosťou a vo svojich úvahách predpovedá, ako naša spoločnosť môže skolabovať a skončiť. Je niečo, čo môžeme urobiť, aby sme nenaplnili tento katastrofický scenár?

V dopoludňajšej časti budete mať možnosť si vypočuť Roya Vercoulena (HOL), Európskeho riaditeľa Cradle to Cradle Product Innovation Institute, ktorý predstaví koncept cirkulujúcej – kruhovej ekonomiky, ktorá sa na produkty a služby pozerá už nielen z pohľadu spotreby, ale aj z pohľadu využitia všetkých dostupných zdrojov bez nutnosti niečo vyhodiť.

Pozvanie prijal aj Achim Lohrie (NEM), riaditeľ pre udržateľnosť spoločnosti Tchibo, ktorý bude hovoriť ako je možné transformovať tradičný biznis a prejsť na jeho trvalo udržateľný model – v tomto prípade na pestovanie a produkciu kávy. V Tchibe majú ambiciózne ciele a darí sa ich plniť. Vedeli ste napríklad, že 35 % kávy Tchibo v roku 2014 vypestovali udržateľným spôsobom alebo že 70 % textilných výrobkov predaných v roku 2014  vyrobili z bavlny pestovanej udržateľným spôsobom?

Jednou z odpovedí na problémy súčasnej spoločnosti môže byť aj podnikanie, ktoré okrem biznisu rieši zároveň aj sociálny alebo ekonomický problém. O aktivitách podnikateľov a podnikateliek v tejto oblasti príde porozprávať zástupca Ashoka Foundation, ktorá sa podporou sociálnych a ekologických podnikateľských projektov zaoberá už niekoľko rokov na celom svete.

Po výbornom lokálnom a zdravom obede sa spoločne pozrieme na to, ako nás ovplyvňuje klimatická zmena a čo by mali firmy robiť, aby sa prispôsobili jej zmenám, ktoré sa dnes dejú  v regióne strednej a východnej Európy. Vedeli ste napríklad, že Heineken v regióne Topoľčian už musel v spolupráci s poľnohospodármi nasadiť ozimné druhy jačmeňa miesto klasických? Klasické totiž už z hľadiska klímy nevyhovovali. Klíma sa mení a firmy by mali byť už vopred pripravené. Ako sa hovorí, prevencia je vždy lacnejšie riešenie. V panely vystúpi Pierro Pelizzaro (ITA), svetový odborník na adaptáciu na klimatickú zmenu zo spoločnosti Acclimatize.

Paralelne s klimatickými blokom budeme diskutovať aj o vzdelávaní a zamestnateľnosti mladých ľudí. Ako fungujú školy a sú absolventi pripravení na prácu? Čo by mohli urobiť a čo robia v tejto oblasti firmy, aby sa im vklad do mladých vrátil? Budeme diskutovať o tom, aké dôležité je pripravovať mladých ľudí na odborných školách a čo všetko by sa mali naučiť na univerzite. Príklady firiem doplnia skúsenosti zástupcov škôl.

Na záver budeme hovoriť o komunikácii zodpovedného podnikania. Ukážeme, aké je dôležité, keď sú aktivity zodpovedného podnikania využívané v komunikácii firmy. Mnohé z nich robia inšpiratívne aktivity nad rámec zákona, avšak často o nich nechcú hovoriť. Komunikácia o CSR môže firme pomôcť zlepšiť reputáciu a pripraviť sa na možnú krízovú komunikáciu či problém. Poďme sa spolu naučiť hovoriť o CSR aktivitách.

Počas prestávok nebude chýbať fair-trade káva od spoločnosti Tchibo a chutné, zdravé očerstvenie od lokálnych dodávateľov. 

Príďte na celodňový workshop o zodpovednom biznise

Tento rok sme opäť pripravili workshop Na ceste k zodpovednosti, na ktorom sa dozviete, čo je zodpovedné podnikanie, ako ho zaviesť do firmy a ako o aktivitách vášho zodpovedného biznisu komunikovať. Celodenný workshop sa uskutoční deň pred CEE CSR summitom v utorok 27. mája v Bratislave. Budeme sa na ňom venovať základom zodpovedného podnikania a jeho reportingu. 

Workshop budú viesť experti na zodpovedné podnikanie z Business Leaders Forum a Nadácie Pontis, Beata Hlavčáková a Michal Kišša. Spolu s ľuďmi z firiem povedia, na čo by ste pri zavádzaní CSR programov do firmy určite nemali zabúdať a na čo by ste mali myslieť. Dozviete sa niečo o krátkej histórii zodpovedného podnikania, do ktorej neodmysliteľne patril aj Tomáš Baťa a aké aktivity by mali robiť vo vzťahu k zamestnancom, životnému prostrediu, komunite či trhu. O skúsenostiach zo zavádzania zodpovedného podnikania do firmy bude hovoriť Drahomíra Mandíková, riaditeľka pre korporátne vzťahy a komunikáciu spoločnosti Plzenský Prazdroj. Aj vďaka jej príkladom získate unikátny pohľad do veľkej firmy s dlhou tradíciou a špecifickým tovarom.

Vedeli ste, že v najbližšom období príde legislatíva, podľa ktorej musia firmy nad 1000 zamestnancov pripravovať správu o tom, čo robia v sociálnej a environmentálnej oblasti? Na workshope sa naučíte, ako takúto správu pripraviť, aké prvé kroky podniknúť a čo všetko je na ňu potrebné. Ukážeme vám návod na prípravu správy podľa metodiky Global Reporting Initiative, najuznávanejšieho a najpoužívanejšieho modelu na reporting zodpovedného podnikania.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.