07. 10. 2015 Zodpovedné podnikanie

Voda bez ťažkých kovov za 20 dolárov

Mladý americký tínedžer prišiel na trh s vynaliezavým riešením, ktoré by mohlo do roku 2030 zabezpečiť čistú vodu pre všetkých ľudí na našej planéte.

©UNICEF Ethiopia/Flickr.com

Ľudská vynaliezavosť je bezhraničná. Navyše môže byť o to krajšia, keď sa o jej výsledky chcete nezištne podeliť so svetom. Inšpiratívnym príkladom v tomto smere je jednoznačne i Perry Alagappan, osemnásťročný študent z amerického Texasu, ktorý počas Svetového týždňa vody predstavil svoj unikátny a najmä lacný spôsob čistenia vody od ťažkých kovov a chemikálií. Toto znečistenie je primárne dôsledkom nadmerného množstva e-odpadu, ktorý je nelegálne exportovaný a skládkovaný v najchudobnejších krajinách sveta.

Kde končia vaše staré telefóny či počítače?

Technické inovácie so sebou väčšinou prinášajú i ľudskú chamtivosť. Ľudia chcú mať viac, každým dňom si kupujú lepšie, výkonnejšie a modernejšie počítače, mobilné telefóny či iné (nielen) elektronické zariadenia. Nové sa nahrádza ešte novším a nedávno darovaný vianočný darček končí na hromade odpadu nelegálne skládkovanej primárne v rozvojových krajinách. A to je problém. Recyklačné spoločnosti v Číne a Indii totiž popri spracovaní odpadového materiálu zamorujú okolité vodné toky a podzemné zásoby vody ťažkými kovmi a chemikáliami, a prispievajú tak k výraznému zníženiu kvality života lokálneho obyvateľstva.

Ako zabezpečiť pitnú vodu pre obyvateľov rozvojových krajín?

Rozlúsknutie tohto problému, ktorý doteraz nevedeli efektívne vyriešiť ani najlepší vedci, priniesol až mladý americký tínedžer. „O čistenie vody som sa začal viac zaujímať, keď som navštívil svojich starých rodičov v Indii a na vlastné oči som videl, ako elektronický odpad ťažko znečisťuje životné prostredie“ povedal pre portál theguardian.com Perry, čerstvý víťaz Stockholm Junior Water Prize.

Vysoké náklady a závislosť od fosílnych palív boli doteraz úhlavným nepriateľom aplikácie existujúcich riešení čistenia vody, ako sú chlórovanie, destilovanie, high-tech filtrácia a iné. Práve preto sa Perry rozhodol vymyslieť filter, ktorý by bol cenovo prístupný a jednoducho využiteľný i v bežných domácnostiach.

Udržateľné riešenie za 20 dolárov

Ako to celé funguje? Filter, ktorý je vyrobený z grafénových nanotrubíc, odstraňuje z vody až 99% ťažkých kovov. Opláchnutím obyčajným vínnym octom možno navyše filter opätovne použiť a netreba ho hneď vymeniť ako bežné filtre alebo sitká, ktoré boli využívané doteraz. Vysoko koncentrovaný odpad sa tak vyparí zanechávajúc len povlak čistého kovu, ktorý môže byť opätovne použitý pri rôznych aplikáciách.

Kde tento filter možno použiť?

Technológiu možno využiť v domácnostiach umiestnením do vodovodných kohútikov alebo v priemysle nahradením súčasných neobnoviteľných filtračných systémov, ako je napríklad reverzná osmóza. Práve táto technológia je totiž viac ako 5-krát nákladnejšia na výrobu.

Inovácie by mali byť dostupné každému

Je viac ako bežné, že moderné vodné technológie podliehajú mnohým patentom a licenciám. Perry sa však v tomto smere rozhodol urobiť výnimku a zdieľať jeho prelomovú inováciou a získané vedomosti s celým svetom. Ako on sám tvrdí: “Musí to byť dostupné pre každého. Inovatívne myšlienky nemôžete len tak zamknúť pred svetom. Ak totiž skrývate pred ľudmi myšlienky, ktoré môžu odomknúť ľudský potenciál, len blokujete svetový progres. Naopak, ak ich ukážete všetkým, je to ako keď sa ľudia z viacerých krajín spoja a vy sa môžete pohnúť ďalej.”

Podľa Rémi Kaupp, programového pracovníka pre Water Aid, sa tento inovatívny, jednoduchý a dostupný spôsob javí ako realizovateľné riešenie jedného z hlavných cieľov udržateľného rozvoja Spojených národov, ktorým je čistá voda pre každého a všade do roku 2030.

 

Autorkou je Janka Mikudová, stážistka v tíme Zodpovedného podnikania Nadácie Pontis

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.