18. 12. 2017 Nadácia Pontis

Jesenná zbierka šatstva prekonala všetky očakávania

Viac ako 12 a pol tony oblečenia a iných potrieb putovalo utečencom, ľuďom bez domova a rodinám v núdzi.

Do jesennej zbierky šatstva a potrieb, ktorú sme organizovali v spolupráci s firmami združenými v BLF a v pracovnej skupine Firemné dobrovoľníctvo, sa zapojilo 27 spoločností. Zbierka prebehla v rámci #GivingTuesday a výnos z nej putoval do Bratislavy, Nitry, Žiliny, Jelšavy, Košíc, Prešova, Martina, Čadce, Kláštora pod Znievom, na Oravu, do Humenného, Sečoviec, Šamorína a mnohých ďalších miest a obcí Slovenska. Spoločne sa podarilo vyzbierať viac ako 12 a pol tony šatstva a potrieb. Všetky vyzbierané veci sa rozdelili medzi 23 organizácií, ktoré ich odovzdajú núdznym ľuďom vo svojich zariadeniach a v okolí.

Pre klientov sme zbierali predovšetkým jesenné a zimné šatstvo a obuv. Okrem toho sme „vyzbierali“ aj 3 kočíky, autosedačku, detský bicykel, práčku televízor, počítačmikrovlnku,“ bilancuje Marek Richter, programový manažér Nadácie Pontis.

„Prijaté veci sme potriedili, opäť sme nabalili oblečenie deťom, ktoré sú umiestnené v DeD v Tornali, Jesenskom, Hnúšti, Tisovci, Poprade a aj najnovšiemu členovi –  polročnému dievčatku v Bankej Bystrici. Televízor sme darovali oteckovi, ktorý sa sám stará o dve maloleté dievčatá. Ani si neviete predstaviť ich šťastný výraz v tvári, že si môžu pozerať rozprávky doma a nemusia chodiť k susedom. Práve im sme darovali aj mikrovlnku, pretože si to ich ocino zaslúži. Veľmi vzorne sa o dievčatá stará. Žijú veľmi skromne a dievčence majú výborné výsledky v škole. Kočíky putovali do osady Kejďák, kde v januári čakajú dve mladé mamičky dieťatká. Spolu s kočíkmi dostali aj kompletné výbavičky. Plyšové hračky sme rozdávali deťom v škôlke a v osade Kejďák, kde žijú ľudia zo sociálne slabých pomerov. Televízor spolu s počítačom sme darovali evanjelickému farárovi, ktorý sa venuje deťom z vylúčených komunít,“ vymenúva Jana Januchová z Komunitného centra v Jelšave a dodáva: „Ani nevieme, ako by sme vám vyjadrili našu obrovskú vďačnosť. Naše ĎAKUJEM patrí všetkým dobrým ľuďom, ktorí boli do tejto zbierky zainteresovaní. Prajeme vám veľa síl a elánu do tak zmysluplnej a náročnej práce. Myslite na nás aj budúci rok, pretože na Gemeri je stále veľa chudoby a málo práce. Ešte raz: Ď A K U J E M E!“

Zbierali sme vo firmách, ktoré sídlia v šiestich mestách na Slovensku: Bratislava, Nitra, Žilina, Poprad, Prešov a Banská Bystrica.

Do zbierky sa zapojili zamestnanci týchto 27 spoločností:

Accenture, Adient, Allen & Overy, Citibank, Danone, DELL, DXC Technology, ESET, Foxconn, GSK, Hewlett Packard Enterprise, Honeywell, IBM, Kaufland, Kia Motors Slovakia, KPMG, Orange, Philip Morris Slovakia, PricewaterhouseCoopers Slovensko, Slovak Telekom, Stredoslovenská energetika, Tatra banka, TNT Express Worldwide, Volkswagen, VÚB a Whirlpool. K spoločnostiam sa pridala aj Nadácia Pontis.

Veci sme darovali 23 organizáciám: 

OZ Ain Karim – Šamorín, OZ Vagus, Slovenská humanitná rada, Krízové stredisko Dúha,Domov sv. Jána z Boha, Dom svitania Jakubov, Komunitné centrum Jelšava, Gaudeamus, Základná škola Muránska Dlhá Lúka, Domov pre každého, OZ Persona, Black white horse, Komunitné centrum na Predmestí, Diecézna charita Žilina, Depaul Slovensko, OZ Centrum pre rodinu – pomoc rodinám, Dorka Košice, Dorka Prešov, OZ Dobrý Pastier, OZ Pošli ďalej, Diecézna charita Čadca, Diecézna charita Martin a Detský domov Studienka.

Neziskové organizácie dostali:

  • 10292 kg oblečenia pre deti a dospelých,
  • 586 kg drogistického tovaru a  kuchynských potrieb,
  • 836 kg bytového textilu a posteľnej bielizne,
  • 740 kg športových, školských a relax potrieb približne,
  • 116 kg kreatívneho materiálu do chránených dielní a iných potrieb.
Vyzbierané šatstvo putuje z Nadácie Pontis priamo ľuďom v núdzi. Na fotke zamestnanci nadácie.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.