06. 02. 2017 Zodpovedné podnikanie

Lidl sa spolieha výlučne na energiu z obnoviteľných zdrojov

V každej fáze svojej činnosti sa obchodný reťazec snaží bojovať proti klimatickým zmenám.

Logistické centrum Lidl v Seredi. Zdroj: Lidl Slovenská republika

Prostredníctvom optimalizácie spotreby energie sa obchodnému reťazcu už niekoľko rokov za sebou darí aktívne znižovať spotrebu elektrickej energie. V ročnom vyjadrení ide o zníženie spotreby o 5 kWh/m2. Lidl tiež na svojich prevádzkach inštaluje fotovoltaické panely na výrobu elektrickej energie priamo zo slnečného žiarenia. V priebehu dvoch rokov sa prostredníctvom troch zdrojov podarilo vyrobiť 60 000 kWh, čo v prepočte znamená 17,5 ton emisií CO2, ktoré neboli vypustené do ovzdušia. Aktuálne sa na strechách Lidl predajní nachádza šesť takýchto zdrojov.

Pevne veríme, že v budúcnosti budeme môcť pokryť strechy našich predajní fotovoltaickými panelmi s väčším výkonom, aby dopad na udržateľný vývoj bol ešte väčší,“ povedal Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti Lidl Slovenská republika.

Lidl sa zároveň snaží o ohľaduplný prístup k životnému prostrediu aj pri výstavbe a prevádzke svojich budov. Tretie logistické centrum, ktoré obchodný reťazec otvoril vo februári 2016 v Seredi, je prvou budovou na Slovensku a 14. na celom svete so ziskom najvyššieho stupňa medzinárodnej environmentálnej certifikácie BREEAM. V seredskom logistickom centre a tiež na parkoviskách najmodernejších predajní Lidl sa nachádzajú nabíjačky na elektromobily a elektrobicykle. Lidl tiež vo svojich nových predajniach inštaluje tepelné čerpadlá využívajúce energiu z okolitého prostredia a namiesto syntetických chladív používa prírodné, ktoré majú nižšiu hodnotu indexu Globálneho Potenciálu Otepľovania (GWP).

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.