08. 06. 2012 Zodpovedné podnikanie

Naše Mesto zapojí 5000 dobrovoľníkov

Do Našeho Mesta sa zapoja tisícky dobrovoľníkov, ktorí budú pomáhať v jedenástich slovenských mestách.

Najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva Naše Mesto vypukne už tento piatok. Stovky dobrovoľníkov budú pomáhať v jedenástich slovenských mestách. Nadácia Pontis chce prekonať minuloročný rekord a zapojiť aspoň 5000 dobrovoľníkov. Po Bratislave bude jazdiť dobrovoľnícky autobus a dobrovoľníci budú pomáhať aj počas  hudobného festivalu Pohoda. 

Zapojí sa jedenásť miest

„Aj tento rok budú dobrovoľníci pomáhať pri najrôznejších aktivitách. Jednou z nich je aj čistenie koryta Malého Dunaja so Stromom života, v rámci ktorého budú dobrovoľníci na člnkoch odstraňovať odpadky zachytené v porastoch a kríkoch,“ vysvetľuje Monika Smolová z Nadácie Pontis, ktorá najväčšie podujatie svojho druhu v Strednej Európe koordinuje spolu so skupinou firiem Engage. Len v Bratislave si dobrovoľníci môžu vyberať z vyše 200 aktivít. Okrem hlavného mesta sa pridáva aj ďalších 10 miest – Hlohovec, Galanta, Sereď, Šaľa, Trenčín, Partizánske, Košice, Liptovský Hrádok, Spišská Nová Ves a Žilina. 

Pomôžeme seniorom, hradom i školám

Dobrovoľníci budú počas Nášho Mesta odstraňovať skládky, maľovať ploty, skrášľovať záhrady, čistiť cyklotrasy a parky, ale tiež zachraňovať hradné zrúcaniny, či viesť odborné workshopy a tréningy s ľuďmi neziskoviek. Nadácia Pontis v Európskom roku aktívneho starnutia nezabudla ani na seniorov. „V Galante ich dobrovoľníci vezmú na prechádzku mestom. Mnohí sú imobilní a na vozíčkoch, čím sa budú môcť dostať mimo zariadenia a rozprávať svoje životné príbehy,“ vysvetľuje Monika Smolová.

Jednou z najväčších atrakcií dobrovoľníckeho podujatia v tomto roku bude dobrovoľnícky autobus, ktorý vezme dobrovoľníkov na neznáme miesta. „Chce to dobrodružné povahy, pretože dobrovoľníci do poslednej chvíle nebudú ani len tušiť, kde ich autobus vysadí a čo budú na danom mieste robiť,“ hovorí M. Smolová. Okrem hradu Lednica pri Trenčíne sa dobrovoľníci v jednotných tričkách objavia aj na festivale Pohoda. 

Podujatie Naše Mesto sa uskutoční v piatok a v sobotu 15. a 16.júna. Nadácia Pontis sa inšpirovala podobnou akciou v New Yorku, do ktorej sa každoročne zapája 6000 dobrovoľníkov. Aktivity dobrovoľníkov sú tento rok zamerané aj na vzdelávanie a rozvoj zručností neziskových organizácií, napríklad na prácu s médiami, marketing, komunikáciu na Facebooku a rozvoj počítačových zručností.

Sledujte udalosť aj na Facebooku alebo sa rovno prihláste na Naše Mesto

Čo plánujeme v mestách

Bratislava: V hlavnom meste je počas víkendu naplánovaných viac ako 200 dobrovoľníckych aktivít. Medzi nimi aj akčný cabriobus, ktorý v piatok odvezie dobrovoľníkov na neznáme miesta. V Depaule už budú dobrovoľníci tradične variť guláš pre ľudí bez domova a niektorí si tiež vyskúšajú, aké je to predávať Nota Bene. 

Trenčín: Dobrovoľníci pomôžu s prípravami Hradu Lednica na hlavnú turistickú sezónu. Cieľom je sprístupniť západnú časť hradu, vyčistiť schodisko a upratať kamene či pokosiť trávu okolo románsko – gotického kostolíka pod hradom. Dobrovoľníci budú pomáhať aj v Zátoke pokoja a v pripravovanom Prírodnom parku pri Váhu zbierať odpadky, hrabať suchú trávu a strihať kríky zasahujúce do chodníkov. Cieľom je zachovať zelenú oázu pri Váhu ako miesto oddychu pre všetkých Trenčanov. Nadácia Pontis ponúka spolu s organizátormi festivalu Bažant Pohoda aj možnosť zúčastniť sa najväčšieho hudobného festivalu ako dobrovoľník.  

Galanta, Sereď a Šaľa: Dobrovoľníci v Galante vezmú seniorov na prechádzku mestom. Mnohí sú imobilní a na vozíčkoch, čím sa budú môcť dostať mimo zariadenia a rozprávať svoje životné príbehy. Výlet na ranč na Striebornom jazere si užijú aj zdravotne postihnuté deti s mladými z Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých v Galante. Pomáhať sa bude aj v Bambuľkove a dobrovoľníci tiež budú čistiť atletickú dráhu v areáli Základnej školy na Štefánikovej ulici v Galante. V šalianskej Spojenej škole hľadajú dobrovoľníkov na úpravu športovísk a výsadbu zelene okolo školy, v Seredi zasa ľudí, ktorí pomôžu miestnej škôlke vytvoriť archív.

Košice: Jednou z dobrovoľníckych aktivít bude skrášľovanie areálu Krízového centra pre matky s deťmi v Košiciach, ktoré potrebuje pomoc s kosením trávy, maľovaním detských preliezok či plota. Zaujímavé bude aj reštaurovanie poškodeného nábytku a natieranie okien pre Priateľov zeme a upravovanie priestorov Rehabilitačného strediska pre klientov s duševnými poruchami.  V parčíku Domu pokojne staroby pribudne vďaka dobrovoľníkom petangové ihrisko, ktoré budú môcť jeho obyvatelia využívať. Novú podobu by mala dostať aj bývalá Pionierska záhrada v Košiciach. 

Spišská Nová Ves: Dobrovoľníci zo Spišskej Novej Vsi budú skrášľovať areál Zoologickej záhrady a maľovať plot spolu s klientmi Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím. Niektorí sa vyberú aj do Tatier. V spolupráci s Tatranským okrášľovacím spolkom budú v sobotu čistiť chodník na trase Hrebienok – Sliezsky dom. Zo Spišskej ich odvezie elektrobus. Skrášľovať sa bude aj intravilán Tatranskej Lomnice, kde na jeseň plánujú vysadiť Limbový hájik.

Partizánske: V Partizánskom pribudnú detské ihriská, ale aj krajší športový areál na Základnej škole Rudolfa Jašíka. Dobrovoľníci budú skrášľovať aj okolie Vodného hradu v Šimonovanoch, zveľadia priestory zariadenia pre klientov so zdravotným postihnutím či pre ľudí v núdzi.

Fotogaléria z roku 2011

View all

 

Partneri

Mediálni partneri

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.