18. 03. 2021 U. S. Steel Košice

U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia zverejnili úspešné projekty v 14. ročníku grantového programu Spoločne pre región

Hutnícka spoločnosť U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia zverejnili úspešné projekty v 14. ročníku grantového programu Spoločne pre región. Vďaka finančnej podpore sa aj tento rok zrealizuje šesť zmysluplných projektov v prospech detí, bezpečnosti a životného prostredia na východe Slovenska.

Protipandemické opatrenia výrazne ovplyvnili životný štýl väčšiny obyvateľov Slovenska. Práca z domu, absencia spoločenských udalostí, či obmedzené cestovanie spôsobili, že ľudia trávia oveľa viac času v prírode a vo svojom okolí. Mnohí sa začali intenzívnejšie zaujímať o svoje prostredie. Zvýšený záujem potvrdzuje aj nárast žiadateľov o podporu komunitných projektov v rôznych dotačných schémach. Do grantového programu Spoločne pre región sa v aktuálnom ročníku prihlásilo 31 žiadateľov. Program dlhodobo podporuje aktívne neziskové organizácie a miestne samosprávy z košického a prešovského kraja.

Špecifickou črtou grantového programu Spoločne pre región je aktívne zapojenie zamestnancov USSK a jej dcérskych spoločností. V zaslaných projektoch sa rôznou formou vo svojom voľnom čase angažuje 70 zamestnancov. To oceňuje aj prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno: „Nielen stabilná firma, ale najmä vzdelaní, pracovití a aktívni ľudia sú hnacím motorom pre rozvoj tohto regiónu. Počas pandémie sme pomáhali prioritne zdravotníckym zariadeniam a ohrozeným skupinám obyvateľov. Sme radi, že cez granty Spoločne pre región bude teraz naša finančná injekcia generovať novú energiu a hodnoty aj v ďalších oblastiach života.

Deti v Trstenom pri Hornáde sa minulý rok učili, ako stavať a využívať dažďové záhrady.

Deti v Trstenom pri Hornáde sa minulý rok učili, ako stavať a využívať dažďové záhrady.

Dvaja oceliari z občianskeho združenia Castrum Thorna sa stanú aj hradnými murármi na Turnianskom hrade, kde spolu s ďalšími dobrovoľníkmi pomôžu zreštaurovať delovú baštu a zvýšiť tak bezpečnosť návštevníkov. Na realizácii sa budú podieľať aj návštevníci hradu, pre ktorých sa stala
výpomoc s nosením stavebného materiálu na hrad zaujímavým spestrením výletu. Detská železnica Košice prinesie svojim návštevníkom vďaka novému trenažéru zážitok z jazdy vlakom z kabíny rušňovodiča. Občianske združenie Horúci tím vytvorí Montessori dielničky a výrazne tak pomôže vo vývoji znevýhodneným deťom z obce Abranovce. V obci Hýľov sa spojí komunita a vybuduje novú oddychovú zónu, kde budú môcť obyvatelia i turisti lepšie spoznať historické a prírodné zaujímavosti regiónu. Vďaka podpore z programu pripraví občianske združenie Detičky lastovičky sériu aktivít na inklúziu detí so znevýhodnením. Pomocou spoločne strávených chvíľ, spoločnej hry a spoločných aktivít sa pokúsia naučiť deti, že konanie dobra a hlavne dobra v prospech kamarátov, ktorí sú inak obdarení, je niečo výnimočné. Zaujímavé plány majú aj dobrovoľníci z občianskeho združenia Save the nature by Čivas, ktorí sa chystajú likvidovať čierne skládky, čistiť potoky a turistické chodníky najmä v okrese Košice-okolie.

Partnerom U. S. Steel Košice a administrátorom programu je už štrnásť rokov Karpatská nadácia. Za ten čas spoločne podporili 119 organizácií sumou 294 400 EUR.

Mať v týchto ťažkých časoch spoľahlivého partnera, s ktorým môžete pomáhať regiónu a podporovať dobré veci, je privilégium. Súčasne je pre nás skvelé vidieť, že sa ľudia aj v dnešných dňoch pri rôznych obmedzeniach venujú svojmu okoliu a pomáhajú ostatnýmpovedala Laura Dittel, riaditeľka Karpatskej nadácie. „Veríme, že naše partnerstvo s U. S. Steel Košice prinesie tomuto regiónu ešte veľa dobra a pomoci.

Zoznam podporených organizácií a projektov:

  • Občianske združenie Castrum Thorna (Turňa nad Bodvou ) – Bezpečný bastión – 2 296 EUR
  • Detská železnica Košice, o. z. (Košice) – Detská železnica bezpečná pre všetkých – 2 296 EUR
  • Horúci tím (Abránovce) – Montessori dielničky pre znevýhodnené deti – 1 570 EUR
  • Obec Hýľov (Hýľov) – Kaštieľna oáza plná pokladov – 2 296 EUR
  • Detičky lastovičky (Medzilaborce) – Spoločné chvíle – 2 296 EUR
  • Save Nature by Čivas (Veľká Ida) – Upracme svoje okolie – 2 246 EUR
 Zamestnanci U. S. Steel Košice sa pravidelne zapájajú do obnovy hradov na východnom Slovensku.

Zamestnanci U. S. Steel Košice sa pravidelne zapájajú do obnovy hradov na východnom Slovensku.

×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.